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Tom Dunaway & Associates, Inc.
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Antioch, California 94509

Dear Mr. Brown:

This responds to your letter regarding the proper segregation and separation of a Division 5.1
(oxidizer) and a Class 8 (corrosive) liquid under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180). Specifically, your questions concerns the segregation and separation
requirements for hazardous materials identified by the letter "O" in § 177.848(e)(3). You state
that you have a client who wishes to transport a Class 8 (corrosive) material and a Division 5.1
(oxidizer) material in a multi-compartmented cargo tank. Your questions are paraphrased and
answered as follows:

Q1.  Are these hazardous materials authorized to be transported in adjacent or non-adjacent
tanks of the same cargo tank?

Al.  The arswer is no. Section 177.848(a)(2) applies to materials that meet one or more
hazard class definitions and are in a compartment within a multi-compartmented cargo
tank subject to the restrictions in § 173.33. Section 173.33(a)(2) prohibits the loading of
materials on the same cargo tank motor vehicle that, if mixed, could result in an
explosion, fire, excessive increase in pressure or heat, or the release of toxic vapors. This
restriczion applies regardless of whether the incompatible materials on the cargo tank
motor vehicle are separated by adjacent compartments/tanks or non-adjacent
compartments/tanks.

Q2. Ifthe answer to Q1 is no, would that answer change if the shipper certifies that the
mixture of the contents would not create a fire or a dangerous evolution of heat or gas?

A2.  The answer is yes. Section 173.33(a)(2) is not intended to prevent the shipment of

materials that, if mixed, would produce a moderate exothermic reaction that would not
start a fire, rupture the tank, or release acutely toxic vapors.
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Many factors affect how materials may react with each other. They include the chemical
composition and properties of the materials involved, and how they react to air, water,
contaminants, or temperature conditions during transportation. Because there are so many
variables, under the HMR, the parties involved must evaluate the potential risk posed by different
materials that are offered and accepted for transportation on the same multi-compartmented cargo
tank motor vehicle. If your client has specific questions on making these determination, your
client may contact Mr. Charles Hochman, Office of Hazardous Materials Technology, at (202)
366-4545 for assistance.

I hope this sa:isfies your request.
Sincerely,

i o pddi

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Office of Hazardous Materials Standards
Research and Special Programs Administration
Attn: DHM-10

U. S. Department Of Transportation

400 7™ Street SW

Washington, DC 20590-001

Clarification 49 CFR 177.848(a)(2)/173.33(a)(2)
My questions concern the Segregation Requirements for materials identified by Note "O" in
177.848(e )(3). I have both phone and e-nailed the RSPA Information center. The responses to
my inquiry only deal with non-bulk packages. A client wishes to transport a Class 8 corrosive

material and a Division 5.1 oxidizing material in a2 multi-compartmented cargo tank.

Q-1 May these materials be transported in adjacent compartments/tanks of the same cargo tank
motor vehicle? B

Q-2 If the answer to Q-1 is no, may they be transported in non-adjacent compartments/tanks?
Q-3 Would the intervening tank need to be empty?

Q-4 If the answer to Q-1 or Q-2 was No, would there be change to the answer if the shipper
certifies that the mixture of the contents would not create a fire or a dangerous evolution of heat

or gas?

Sincerely

PO Box 71
Antioch, California 94509
Ph: (925) 706-0199

fax: (925) 706-0199



